Nika Macinská

Ako som začala tvoriť vlastnú módnu značku oblečenia - IMANI

K môjmu životu neodmysliteľne patrí moja práca. Pochopiteľne, keďže pracujem takmer každý deň a ak práve nie som v dielni, tak pracuje môj mozog a ja stále vymýšľam nové vzory a strihy, rozmýšľam o tom, ako to nafotiť a kde, ako to dostať k ľuďom, ako… je toho celkom dosť veľa. No veď hovorím, moja práca je súčasťou môjho života.
Keď som bola malá, chcela som byť kaderníčkou, aj učiteľkou, aj modelkou, aj módnou navrhárkou. Od tej kaderníčky som upustila a som celkom rada. Teraz mám dosť, keď musím strihať mojich chlapov, stále nechápem, na čo im tak rýchlo rastú vlasy 😉 Učiteľkou som čiastočne tiež a verím, že to vyučovanie ešte len príde aj iným spôsobom, ako pri vlastných deťoch. Modelkou som nikdy nebola, ale teraz si to už skúšam, keďže tvorím módu pre ženy, také skutočné, naozajstné. Také ako ja a tak som sa konečne rozhodla fotiť moje oblečenie nielen na krásnych mladých XSkových modelkách, ale aj na sebe a prichádzam tomu celkom na chuť 😉 No a módnou návrhárkou som sa stala postupne. Začalo to šitím vlastných modelov už na základnej škole, počas gymnázia som to skúšala aj pre iných a postupne som sa učila čo a ako. Avšak vysokoškolské štúdium som nakoniec absolvovala na fakulte manažmentu. A aj to sa mi nakoniec hodilo v tom, čo teraz robím. Okrem riadenia domácnosti s desiatimi členmi (čo vôbec nie je sranda), riadim aj svoj malý podnik.
Pred piatimi rokmi som založila IMANI. Je to malá slovenská značka, ktorá produkuje módu pre ženy, ktoré sa chcú vyjadriť k životu aj svojim oblečení. Chcela som priniesť viac, ako len ďalšie kusy oblečenia. Chcela som priniesť posolstvo. Začalo to posolstvom o láske, o tom, že si milovaná taká, aká si. A nemusíš a ani nemôžeš urobiť nič viac, aby si bola viac milovaná. Že je to utópia? Pre mňa nie. Verím tomu, že Boh ma takto miluje a to mi dáva silu a schopnosť kráčať vo svojom živote iným spôsobom ako doteraz.
Potom sa k tomu pridalo posolstvo o tom, že je dobré premyslieť si, koľko a čo kupujeme. Či naozaj potrebujeme všetko to, čo nám brnkne do nosa kedykoľvek sme v nákupných centrách. Ja osobne nie som veľmi nákupný typ človeka. Mám rada jednoduchosť a praktickosť, variabilnosť a účelnosť.
A presne takto tvorím aj svoju módu. Postupne som si našla svoj vlastný štýl vyjadrovania a tým je minimalizmus v strihoch, farbách a vzoroch. Moja najnovšia kolekcia neprináša text na tričkách a šatách. Avšak slovný odkaz v tejto kolekcii istotne nájdete. Je na netradičnom mieste. Nie je to totiž posolstvo pre tých, ktorí vás v oblečení IMANI uvidia. Je to odkaz pre vás, ktoré si ho budete chcieť obliecť na seba. V každom kúsku je skryté jedno slovo, ktoré hovorí niečo o vás samých. Nájdete tam slová ako: milovaná, potrebná, nádherná, vznešená… a ešte omnoho viac. Možno na prvé počutie sa vám bude zdať, že niektoré slová pre vás neplatia. Ale môžete mi veriť, vyberala som ich starostlivo a som si istá, že pre vás bude platiť každé jedno, ktoré odo mňa dostanete. A aké to bude, to je prekvapenie. Nepoznáte ho vopred. To, ktoré k vám príde, bude prekvapením. Je to medzi nebom a zemou, ktoré slovo je práve pre vás. A že slovo má moc meniť život, zvlášť keď je to slovo od Boha, tak presne v to dúfam. Dúfam, že tieto slová dokážu meniť niečo vo vašom živote. Možno na začiatku len niečo malilinké vo vnútri vašej duše a postupne to bude rásť a meniť aj niečo navonok.

A toto je zmysel mojej tvorby. Niečo z môjho srdca, čo dávam von a pretavujem to do praktických a nositeľných kúskov s posolstvom.

​Viac modelov nájdete na: www.imani.sk